Forside / Vidensbank / Brændeovne og pejse / Hvilket brænde skal jeg bruge?
brænde-blog-topbillede

Hvilket brænde skal jeg bruge?

Der findes mange brændesorter, og det kan godt være svært at vide præcis hvilken brændesort, du skal vælge, når du skal fyre i din brændeovn. Et godt råd er at overveje, hvad du skal bruge brændet til, og dermed hvilken brændværdi, du har brug for.

Brændværdi defineres som den varme, der frigøres ved fuldstændig forbrænding af en enhed af det brændbare materiale. Det er altså et udtryk for hvor meget varme, du kan få ved afbrænding af træet.

Hvornår skal jeg bruge lette træsorter i min brændeovn?

Hvis du bruger brændeovnen til at skabe hygge, hvor brændeovnen kun skal brænde nogle timer, kan du nøjes med at bruge lette træsorter, som birk, lind, gran og fyr. De brænder hurtigt, og de brænder hurtigt ud. Derfor er de også gode sorter at bruge som optænding.

Lette træsorter er som regel også billigere end tunge træsorter, da de tunge sorter vejer mere og har større brændværdi.

Hvornår skal jeg bruge tunge træsorter i min brændeovn?

Hvis du skal bruge brændeovnen som primær varmekilde i huset eller sommerhuset, skal du over i de tunge brændetyper, som bøg, avnbøg, eg og ask, da de har en god brændværdi.

Husk kun at anvende ubehandlet, rent og tørt brænde. Det må ikke være overfladebehandlet eller imprægneret, da det afgiver giftige og miljøfarlige stoffer ved afbrænding.

Tunge træsorter

Bøg har en god varmemængde pr. kubikmeter, der slår både eg og ask. Den har desuden en lang varmeudvikling, da den tilhører de hårde træsorter. Du skal dog bruge en lettere brænde at tænde op med.

Avnbøg brænder meget langsomt, da det er tungt. Det har en brændværdi, der er endnu højere end bøgs, men det er til gengæld ikke alle, der kan brænde med avnbøg, da den stiller krav til din brændeovn netop på grund af dets tunghed.

Eg er endnu en hård træsort, som er ideel at bruge, når du skal fyre natten over, da den brænder længe og godt. Til forskel fra andre hårde træsorter har eg en tyk bark, hvilket gør den svær at tænde op med, og du skal derfor bruge en lettere træsort til optænding.

Ask er ikke så tungt som bøg og avnbøg, og det er derfor lettere at tænde op med ask, selv om det er en hård træsort. Det gør også, at ask er velegnet til alle typer brændeovne – også brændeovne uden træk. Ask har en høj brændværdi, og det brænder længe.
Læs gerne vores indlæg om at fyre korrekt, for at få den optimale forbrænding.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *